Vuurwerkangst bij uw hond

December / Vuurwerkangst bij uw hond

8 Tips voor een zo hondvriendelijk mogelijke jaarwisseling

Raakt jouw hond van slag door het vuurwerk op oudjaarsavond? Dan zijn er een aantal praktisch dingen die je kunt doen, om de jaarwisseling op een zo prettig mogelijke manier te laten verlopen.

TIP 1
Begeleid je hond vanuit de juiste gemoedstoestand

 • Probeer je hond zoveel mogelijk te (bege)leiden vanuit een rustige, vriendelijke gemoedstoestand.
 • Begrijp en respecteer dat dit een stressvolle situatie voor hem is – per slot van rekening is het voor dieren of op 31 december de wereld vergaat – maar probeer zoveel mogelijk te voorkomen dat zijn opwinding/angst de kans krijgt om te escaleren.
 • Wees kalm, maar doortastend
 • Schrikt hij of merk je dat z’n spanning geleidelijk aan toeneemt, reageer dan op uitingen van die onrust met een corrigerend, zacht “sussend” geluid, zoals je een kind kalmeert dat over z’n toeren dreigt te raken.
 • Zorg er hierbij voor dat de energie die je uitstraalt zo relaxed mogelijk is, maar tegelijkertijd voldoende doortastend om hem de steun te kunnen bieden, die hij van je nodig heeft.
 • Wat je wilt communiceren is: “Lieverd, ik begrijp dat je het lastig hebt, maar wat je nu doet is niet nodig…!”.
 • En geef hem vervolgens even wat extra aandacht, om z’n spanning wat te temperen.
 • Wees zijn anker
 • Laat hem merken dat je er voor hem bent.
 • Steun hem. Laat hem lekker dicht tegen je aan- of wegkruipen, als hij daar behoefte aan heeft. Praat op een zachte, kalmerende toon tegen hem. Leid hem even af, als je ziet dat hij schrikt of onrustig wordt.

En let er vooral op, dat jouw eigen energie heel relaxed is! Je wilt dat je hond zich kan spiegelen aan de rust, die jij op dat moment uitstraalt. Houd het dus vooral zo luchtig mogelijk; daar heeft hij het meest aan.

De beste manier om er voor je hond te zijn, is door hem te helpen z’n eigen rust te laten hervinden…!

TIP 2
CBD-olie, Bachbloesemremedie “Rescue” en feromonen

Je kunt op zowel Oudjaarsdag, als in de dagen & weken ervoor, een combinatie van de Bachbloesemremedie “Rescue” en CBD-olie gebruiken, om het ontspanningsproces te ondersteunen. Je hond wordt er niet sloom van, maar het zorgt ervoor dat prikkels minder hard bij hem binnenkomen en heeft een kalmerende werking op het zenuwstelsel. De optimale dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht, dus laat je hierin adviseren. Ook op het internet is hierover voldoende betrouwbare informatie te vinden.

Tevens raad ik je aan de komende periode feromonen te gaan gebruiken.
De bedoelde feromonen zijn geurstoffen, die door de moederhond afgegeven worden tijdens de zoogperiode. En daardoor hebben ze bij onze honden een krachtige positieve associatie van veiligheid en geborgenheid. Voor ons mensen niet waarneembaar en verkrijgbaar in (navul)flacons (van het merk Adaptil), die je op een centrale plek van de woonkamer in het stopcontact steekt.
Te koop bij de dierenspeciaalzaak.

Noch de druppels, noch de feromonen zijn wondermiddelen, maar ondersteunend kunnen ze een heel heilzame werking hebben, om de “scherpe kantjes” van een stressvolle situatie te halen.

TIP 3
Vermijd extra stress

Sommige situaties, zoals bijvoorbeeld veel visite en/of een onbekende omgeving, verhogen de stress. Wat je wilt, is je hond die omstandigheden bieden, die hem juist helpen ontspannen.

Prikkels die onder normale omstandigheden al stress of opwinding zouden veroorzaken, komen voor je hond, door de spanning rond oudjaarsavond, extra hard binnen. Met als gevolg dat je het nog moeilijker voor hem maakt, om zich enigszins te kunnen ontspannen.

TIP 4
Laat je hond – onder geen beding – alleen thuis

Ook niet als jij ervan uitgaat dat hij geen last heeft van het vuurwerk…!

Het is voor een hond sowieso tegen-natuurlijk en potentieel stressvol (in wat voor mate dan ook) om niet bij z’n roedel te zijn en juist op oudjaarsavond heeft hij het nodig de veiligheid van z’n familie te ervaren. Als jij er niet bij bent kan je niet inschatten hoe hij de avond zal ondergaan. Je weet alleen hoe hij reageert als jij (of een ander) bij hem is. Als hij alleen zit, is er per slot van rekening geen getuige.

Ga er dus niet vanuit dat alles wel goed zal gaan…!

TIP 5
Zorg voor een veilige plek

Zorg ervoor dat je hond een veilige plek heeft waar hij zich terug kan trekken, zodra hij daar behoefte aan heeft. Je kan hierbij denken aan z’n bench of de tafel, met een doek er overheen, zodat hij het geborgen effect kan ervaren van een veilig hol. Sommige honden zoeken een kast op, leg dan een deken of kussen onder in de kast en laat de deur wat open. Doe verder de gordijnen dicht, om de lichtflitsen te temperen en zorg voor voldoende achtergrondgeluid, als bijvoorbeeld de TV of muziek (niet te hard!), om de knallen een beetje buiten te sluiten.

TIP 6
Zorg dat je hond wat energie kwijt is

Laat je hond eerder op de dag even goed rennen, zodat hij wat energie kan ventileren. Dit helpt hem om makkelijker te kunnen ontspannen later op de dag.

Houd de energie laag. Je wilt het energielevel van je hond zo laag mogelijk hebben bij aanvang van de avond.

Gedurende de uren die komen, zal zijn energie/spanning hoogst waarschijnlijk gaan toenemen. En vandaar dat je op een zo laag mogelijk niveau wilt beginnen en dit zo lang mogelijk, zo laag mogelijk wilt houden.

Ga op oudjaarsavond dus geen enthousiasme of opwinding voeden door spel of op een andere manier. Houd ieders gemoedsrust zo mellow mogelijk.
Spanning en enthousiasme komen uit dezelfde bron…!

TIP 7
Zend bewust kalmerende signalen

Wanneer je ziet dat je hond gespannen is of raakt, probeer hem dan gerust te stellen door heel bewust kalmerende signalen aan hem af te geven.

Honden hebben heel specifieke signalen, die ze onderling gebruiken om spanning te reduceren, bij zichzelf en bij de ander. Het aflikken van de lippen bijvoorbeeld, uitrekken of uitvoerig gapen.
Ze doen dit zonder (nadrukkelijk) oogcontact te maken met elkaar.

Doe dit en je hond zal instinctief begrijpen wat je bedoelt.

TIP 8
“Dwing” je hond niet om op oudjaarsavond naar buiten te gaan

Zoek het beste moment om je hond die avond goed uit te laten. Meestal zal dit rond etenstijd zijn, zo tussen 18.00 en 19.30 uur. Daarna begint het vaak al wat meer te knallen en in de loop van de avond neemt dat alleen maar toe.

Normaal gesproken zal dit voldoende zijn, om het zonder problemen tot de volgende ochtend uit te zingen.
Maar is dit voor jouw hond te lang, laat hem dan nog even uit nadat het vuurwerkgeweld is gestopt, vanaf een uur of drie ‘s nachts.

Kijk altijd goed naar je hond. Forceer geen lange wandeling. Als hij terug naar huis wil, dan is dat wat je doet.

Ook tijdens de dagen voorafgaand aan Oud & Nieuw geldt: beter een paar korte rondjes door de straat, dan een hoop stress voor je hond…!

En ook als jouw hond op oudjaarsdag helemaal geen stap buiten de deur durft te zetten, hoeft dit geen probleem te zijn.
Voor angstige honden is dit veruit te prefereren boven een gedwongen wandeling door “oorlogsgebied”.

Let er dan wel op, dat hij niet teveel drinkt.
Want wat er in gaat, moet er ook weer uit…!

 

Alvast een heel gezellige jaarwisseling allemaal!

Limme

Bron: https://degooisehondencoach.nl/is-jouw-hond-bang-voor-vuurwerk-8-tips/

Sorteer op
 • Topartikel!

  Feliway Verdamper
  Feliway Verdamper

  FELIWAY VERDAMPERDe Feliway verdamper biedt de uitkomst tegen sproeiende katers en in huis plassende poezen.

  Wanneer gebruik ik de Feliway Verdamper?De Feliway verdamper is ideaal voor huishoudens met meerdere katten, bij…

  € 25,95
 • Feliway Navulling
  Feliway Navulling

  FELIWAY VERDAMPER NAVULLINGWanneer gebruik ik de Feliway Verdamper?De Feliway verdamper is ideaal voor huishoudens met meerdere katten, bij verhuizingen, het introduceren van een nieuw persoon (baby) of huisdier, herinrichten,…

  € 20,95
 • Sanal Relax Grote Honden
  Sanal Relax Grote Honden

  SANAL RELAXHeeft uw huisdier last van al het vuurwerk? Geef dan Sanal Relax®.

  Sanal Relax® is 100% natuurlijk en helpt kalmeren bij o.a. vuurwerk. De werkzame stof L-Tryptofaan (aminozuur) zorgt op een natuurlijke wijze voor…

  € 10,99
 • Sanal Relax
  Sanal Relax

  SANAL RELAXHeeft uw huisdier last van al het vuurwerk? Geef dan Sanal Relax®.

  Sanal Relax® is 100% natuurlijk en helpt kalmeren bij o.a. vuurwerk. De werkzame stof L-Tryptofaan (aminozuur) zorgt op een natuurlijke wijze voor…

  € 10,99
 • Adaptil feromoon verdamper
  Adaptil feromoon verdamper

  ADAPTIL VERDAMPERDe ADAPTIL Calm Verdamper helpt honden gerust te stellen bij nieuwe ervaringen of bij situaties die bij hen angst oproepen en voor stress zorgen, zoals alleen thuisblijven, harde geluiden en visite.

  ∙ Klinisch…

  € 25,99
 • Adaptil feromoon navulling
  Adaptil feromoon navulling

  ADAPTIL VERDAMPERDe ADAPTIL Calm Verdamper helpt honden gerust te stellen bij nieuwe ervaringen of bij situaties die bij hen angst oproepen en voor stress zorgen, zoals alleen thuisblijven, harde geluiden en visite.

  ∙ Klinisch…

  € 22,25
 • Adaptil feromoon halsband M/L
  Adaptil feromoon halsband M/L

  ADAPTIL CALM HALSBANDHelpt honden gerust te stellen bij nieuwe ervaringen of bij situaties die bij hen angst oproepen en voor stress zorgen, zoals alleen thuisblijven, harde geluiden en visite.

  ∙ Brengt jou en je hond dichter…

  € 31,90
 • Adaptil feromoon halsband S
  Adaptil feromoon halsband S

  ADAPTIL CALM HALSBANDHelpt honden gerust te stellen bij nieuwe ervaringen of bij situaties die bij hen angst oproepen en voor stress zorgen, zoals alleen thuisblijven, harde geluiden en visite.

  ∙ Brengt jou en je hond dichter…

  € 28,90
© 2014 - 2024 Langhout's Dierenspeciaalzaak | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel