Vlooienmaand

Vlooienmaand

een vlooienplaag kunt u het hele jaar voorkomen!

Zoals u waarschijnlijk al heeft gemerkt is het vlooienseizoen nu echt van start gegaan. Augustus is traditioneel de piekmaand van de vlo. Maar wat zijn vlooien nou precies en hoe komt het dat ze zo hardnekkig uit te roeien zijn?

Een vaak gehoorde klacht bij ons in de winkel, is dat men de hond al drie keer heeft behandeld en het dier nog steeds vlooien heeft. Met als gevolg dat men denkt dat het anti vlooienmiddel niet helpt. Echter is uw dier niet het grootste probleem als u met vlooien te maken heeft. In de blog van deze maand zullen we precies vertellen hoe het nu zit met de vlooien, en wat u het beste kunt doen wanneer u een "vlooienplaag" heeft.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine parasieten die veelal te vinden zijn in de vacht van onze huisdieren. Ze leven van het bloed van hun tijdelijke gastheer. Deze vlooienbeten kunnen net als bijvoorbeeld muggenbulten enorme jeuk veroorzaken bij uw huisdier. Bij herhaaldelijke beten kan het zelfs een allergie ontwikkelen bij uw huisdier. Als het warmer wordt buiten, planten de vlooien zich in een rap tempo voort. Een volwassen vlo legt na een bloedmaaltijd tussen de 50 en 500 eitjes per keer.

Hoe loopt mijn huisdier vlooien op?

Vlooien kunnen overal opduiken. Uw huisdier loopt vlooien meestal op in de omgeving waarin hij verblijft. Ook contact met besmette dieren kan de oorzaak van het probleem zijn. Eitjes die in de omgeving terecht zijn gekomen, bijvoorbeeld via een eerdere besmetting of onze schoenen, kunnen voor problemen zorgen. De eitjes kunnen tot wel een jaar overleven in uw huis!Het feit dat een vlo na een maaltijd zoveel eitjes legt, geeft al aan dat vlooien overal kunnen zitten.

Maar hoe ontwikkelt een vlo zich dan tot een volwassen vlo? De levenscyclus van een vlo bestaat uit 4 fases. Deze 4 fases duren bij warm weer en gunstige omstandigheden gemiddeld 14 dagen. Maar kunnen wel tot 2 jaar duren. De coconfase waarin de volwassen vlo zich nestelt kan daar 2 jaar blijven zitten totdat hij trillingen (voedsel) waarneemt.

De levenscyclus van de vlo ziet er als volgt uit:

 • Stap 1: De volwassen vlo legt na een bloedmaaltijd tussen de 50 en 500 eitjes
 • Stap 2: De eitjes die in de omgeving liggen ontwikkelen zich tot kleine larven.
 • Stap 3: De larfjes doen zich tegoed aan huidschilvers van uw huisdier en vlooienpoepjes in de omgeving. Deze kleine larfjes houden niet van licht en verstoppen zich op donkere plekken. Bijvoorbeeld onder de bank of in kieren van de vloer.
 • Stap 4: Nadat de larve volgroeid is, spint het een cocon. In die cocon veranderen ze langzaam in een vlo.
 • Stap 5: En dan begint de hele cyclus weer opnieuw.

Hieronder ziet u in een animatiefilmpje hoe de ontwikkeling is zijn werk gaat.

Van de hele vlooienpopulatie leeft ongeveer 5% op het dier (de volwassen vlo) en 95% in de omgeving. Het is dus erg van belang dat wanneer uw huisdier last van vlooien heeft, dat u zowel het dier als de omgeving behandelt. Zo lang u de omgeving niet behandelt zullen er altijd vlooien op uw dier te zien zijn. Ook als deze wel behandeld is!

In de afbeelding hieronder ziet u hoe de cyclus zich verhoudt tot de omgeving en uw dier:

Vlooienpopulatie in uw huis

 • 5 % bestaat uit volwassen vlooien (op het dier)
 • 10% bestaat uit poppen (in de omgeving)
 • 35% bestaat uit larven (in de omgeving)
 • 50% bestaat uit eitjes (in de omgeving)

Alleen het bovenste gedeelte van het probleem vindt plaats op uw dier. Dat is slechts 5% van het geheel! De rest van het "vlooienprobleem" (95%) zit dus in de omgeving!

Hoe te bestrijden?

"Genezen is beter dan voorkomen"

De meeste mensen gaan pas handelen als ze vlooien waarnemen op hun huisdier. En dan bent u eigenlijk al te laat. Vlooien zijn er het hele jaar door met pieken vanaf het voorjaar en door de zomer. Ons advies is daarom ook, behandel uw huisdier preventief het hele jaar door. Op deze manier wordt elke vlo in het beginstadium gedood zonder dat deze eitjes kan leggen.

Uiteraard kunt u ook bij ons terecht met acute problemen. U moet dan echt rekening houden met de cyclus van de vlo. De eerste 3 levensfases zijn redelijk te bestrijden in huis en op uw dier. Echter de laatste fase van de cyclus (waarin de larve een cocon wordt) is niet tot nauwelijks te bestrijden. De cocon is niet vatbaar voor gif. Het kan dus gebeuren dat u, 2 weken na de behandeling van omgeving en dier, ineens weer vlooien ziet. U moet dan stap 3 zoals hieronder beschreven herhalen om de cyclus te doorbreken.

Stappenplan bij vastgestelde besmetting:

Stap 1 :

Behandel uw hond/kat ten eerste met Beaphar VloKill. VloKill is een product die alle vlooien op uw dier direct dood, maar geen nawerking heeft.

Stap 2 :

Behandel uw hond/kat met Bolfo Gold. Bolfo Gold is een spot-on druppel die uw hond of kat beschermt tegen vlooien. Elke vlo die in aanraking komt met de werkzame stof zal snel gedood worden. Bolfo Gold hecht zich aan de talglaag van uw dier en komt dus niet in de bloedbaan tercht.

Stap 3 :

Behandel de omgeving met omgevingsspray. Deze stap is essentieel omdat ongeveer 95% van het probleem zich afspeelt in uw omgeving. In eerste instantie zorgt u ervoor dat u de omgeving goed schoonmaakt en stofzuigt. Daarna kunt u beginnen met behandelen. Zoals eerder gezegd is het noodzakelijk de donkere plekken, kieren en plinten behandelt in uw huis. (dit zijn de risicoplekken waar de larven zich bevinden) Heeft u vloerbedekking dan kunt u deze gewoon in zijn totaliteit insprayen. Nadat u de omgeving heeft behandeld dient u en uw dier de behandelde ruimte voor ongeveer 20 minuten te verlaten. Dit ivm de dampen van de spray. Na die tijd kunt de ruimte luchten en is de ruimte weer voor iedereen toegankelijk.

Het kan zijn dat u deze stap na 2 weken moet herhalen. Dit is om de cyclus van de vlo te doorbreken en om eventueel nieuwe vlooien te doden voor ze weer eitjes kunnen leggen.

Speciaal in deze maand hebben we een aanbieding van de beste vlooienbestrijdingsmiddelen. Mocht u toch nog vragen hebben over hoe te handelen bij een vlooienplaag, schroom dan niet om contact op te nemen.

Sorteer op
 • Bolfo Gold Hond 40 (tot 4 kg.) 4 pipet
  Bolfo Gold Hond 40 (tot 4 kg.) 4 pipet

  Bolfo Gold vlooiendruppels heeft een snelle werking tegen vlooien en vlooienlarven.

  Veel vlooien worden al gedood voordat ze bijten en bloed zuigen. De toediening van Bolfo Gold vlooiendruppels is gemakkelijk: u druppelt de…

  € 23,99
 • Bolfo Gold Hond 100 (4 tot 10 kg.) 4 pipet
  Bolfo Gold Hond 100 (4 tot 10 kg.) 4 pipet

  Bolfo Gold® heeft een snelle werking tegen vlooien en vlooienlarven. Veel vlooien worden al gedood voordat ze bijten en bloed zuigen. De toediening is gemakkelijk: u druppelt de inhoud van de pipet tussen de haren van uw hond op…

  € 26,99
 • Bolfo Gold Hond 250 (10 tot 25 kg.) 4 pipet
  Bolfo Gold Hond 250 (10 tot 25 kg.) 4 pipet

  Bolfo Gold® heeft een snelle werking tegen vlooien en vlooienlarven. Veel vlooien worden al gedood voordat ze bijten en bloed zuigen. De toediening is gemakkelijk: u druppelt de inhoud van de pipet tussen de haren van uw hond op…

  € 29,99
 • Bolfo Gold Hond 400 (25 kg. en meer) 4 pipet
  Bolfo Gold Hond 400 (25 kg. en meer) 4 pipet

  Bolfo Gold® heeft een snelle werking tegen vlooien en vlooienlarven. Veel vlooien worden al gedood voordat ze bijten en bloed zuigen. De toediening is gemakkelijk: u druppelt de inhoud van de pipet tussen de haren van uw hond op…

  € 32,99
 • Duo-Op 40 Hond, Kat en Konijn tot 4 kg. 3 pip
  Duo-Op 40 Hond, Kat en Konijn tot 4 kg. 3 pip

  Jouw hond, kat of konijn vlooienvrij met Duo-Op!∙ Met 1 verpakking is jouw huisdier tot 12 weken vlooienvrij!
  ∙ Deze vlooiendruppels zijn ideaal voor een huishouden met meerdere diersoorten (hond/ kat/ konijn).
  ∙ Werkt snel…

  € 17,99
 • Bolfo Gold Kat 40 4 pipet
  Bolfo Gold Kat 40 4 pipet

  Bestrijding en preventie van vlooien bij de kat
  Bolfo Gold® heeft een snelle werking tegen vlooien en vlooienlarven. Veel vlooien worden al gedood voordat ze bijten en bloed zuigen. De toediening is gemakkelijk: u druppelt de…

  € 24,99
 • Beaphar Vlo Kill kat en hond tot 11 kg.
  Beaphar Vlo Kill kat en hond tot 11 kg.

  BEAPHAR VLO KILLVlo Kill+ doodt razendsnel vlooien die op hond en kat zitten, de tablet begint binnen 15 minuten te werken en in 6 uur zijn alle vlooien die op het dier zaten dood. Vlo Kill+ werkt 24 uur en mag daarna herhaald…

  € 16,99
 • Beaphar Vlo Kill kat en hond tot 11 kg.
  Beaphar Vlo Kill kat en hond tot 11 kg.

  BEAPHAR VLO KILLVlo Kill+ doodt razendsnel vlooien die op de hond zitten, de tablet begint binnen 15 minuten te werken en in 6 uur zijn alle vlooien die op het dier zaten dood. Vlo Kill+ werkt 24 uur en mag daarna herhaald worden.…

  € 18,99
© 2014 - 2023 Langhout's Dierenspeciaalzaak | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel