Februari / Maand van het gebit
Gebitsproblemen bij honden en katten verdienen alle aandacht.
Gebitsproblemen bij honden en katten komen vaker voor dan je denkt. Daarom vragen we elk jaar in februari aandacht voor dit probleem tijdens de Maand van de Gebitsverzorging. Maar natuurlijk verdient het gebit van je hond of kat ook de rest van het jaar alle aandacht! Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om het gebit van je hond of kat elke dag goed te verzorgen.
Laten we beginnen bij een overzicht van het gebit van uw hond of kat:
Het gebit
Hoeveel tanden hebben honden en katten? In het plaatje is dit goed te zien.
Het blijvend gebit van de hond bevat: 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 premolaren (vrij vertaald “voorkiezen”) en 10 molaren (kiezen). Van de molaren zitten er 4 in de bovenkaak en 6 in de onderkaak. In totaal dus 42 tanden.
Het blijvend gebit van de kat bevat 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 premolaren en 4 molaren. In totaal dus 30 tanden.
Honden en katten hebben een carnivorengebit (gebit van een vleeseter); hoektanden om een prooi te vangen, snijtanden om te verscheuren en kiezen om te malen. Net als bij de mens worden pups en kittens zonder tanden geboren. Vanaf 2 weken komen de eerste tanden van het melkgebit door. Als pups en kittens zo’n 3 maanden oud zijn, begint het wisselen. De volwassen tanden drukken het melkgebit eruit en er komen nog enkele kiezen bij, die in het melkgebit nog niet aanwezig waren.
Honden en katten hebben een scharend gebit; dat wil zeggen dat de onderste hoektand voor de bovenste hoektand valt. Als dit niet het geval is, spreken we van een over- of onderbeet wat gebitsproblemen kan veroorzaken. Daarnaast ontstaan er bij het fokken van verschillende rassen diverse schedelvormen (korte neus, lange neus, brede kaak, smalle kaak, etc.) welke ook voor gebitsproblemen kunnen zorgen.
Gebitscontrole
Aan de hand van onderstaande afbeeldingen kunt u de conditie van het gebit bepalen:
Een gezond gebit bevat geen aanslag en heeft witte tanden en roze tandvlees. Het tandvlees is goed doorbloed en ziet er gezond uit.
Als er op de tanden een gelige aanslag zit en het tandvlees rood geïrriteerd is heeft uw hond of kat duidelijk tandplak. Tandplak is een veel voorkomende aandoening. Het is een vrij zachte laag die bestaat uit bacteriën, calcium en fosfor. Deze laag ontstaat uit speeksel, voedselresten en water.
Tandplak zit vooral langs het tandvlees, maar kan ook voorkomen op andere plaatsen. Individuele aanleg, leeftijd en schedelvorm zijn bepalend voor de vorming van tandplak. Tandplak kan door zorgvuldig poetsen nog verwijderd worden.
Gevolg van tandplak: Tandsteen
Als het gebit van uw hond of kat bruine aanslag heeft en slecht doorbloed tandvlees (zie afb.), adviseren wij contact op te nemen met uw dierenarts. Uw dier heeft namelijk tandsteen.
Tandsteen ontstaat wanneer tandplak verkalkt. Overal waar tandplak aanwezig is, kan dus tandsteen ontstaan. Tandsteen is niet meer weg te poetsen en zal onder narcose verwijderd moeten worden bij de dierenarts. Een gebitsreiniging kan erg kostbaar zijn.
Tandplak kan ook cariës (gaatjes), gingivitis (tandvleesontsteking), parodontitis (tandvleesontsteking waarbij het bot wordt aangetast), ontsteking van wangslijmvlies, woekeringen in de bek en/of tumoren veroorzaken. De bacteriën die deze ontstekingen veroorzaken, kunnen doordat ze worden ingeslikt ook op andere plaatsen in het lichaam problemen veroorzaken. Reden genoeg dus om het gebit goed te verzorgen!
Is tandenpoetsen nou echt nodig?
Bij een totale gebitsverzorging speelt tandenpoetsen een grote rol. Met het tandenpoetsen van uw hond of kat komt u veel gerichter op risico plekken dan dat het reguliere kauwwerk dat doet.
Wen uw hond al vanaf pup aan het poetsen, op deze manier vindt uw hond het geen enkel probleem dat u zijn tanden poetst.
Voor een totale gebitsverzorging adviseren wij:
- Poets de tanden van uw hond minimaal 2 tot 3 x in de week met een tandenborstel of vingerborstel
- Geef uw hond elke dag een Proline Boxby Dental Stick
- Laat uw hond na elke maaltijd minimaal een kwartier kauwen op een daarvoor bestemd kauwbot of kauwspeeltje om etensresten tussen het gebit te verwijderen.
Met deze drie onderdelen van de gebitsverzorging, voorkomt u hoge rekeningen bij de dierenarts voor het verwijderen van tandsteen.
Hieronder ziet u, hoe u uw hond in 5 stappen laat wennen aan het tandenpoetsen. Porfiteer de hele maand februari van de onderstaande aanbiedingen. U kunt nu voordelig kennismaken met de gebitsverzorging producten.
Profiteer deze maand van korting op verschillende gebitsverzorging producten
Bronnen voor deze blog:
- tekst en foto's :
www.beaphar.com