Teken onderschat ze niet!
De Lente begint, het begin van het tekenseizoen!
Waar leven teken?
De meest voorkomende teek in Nederland, de schapenteek, houdt zich bij voorkeur op in een gemengd loofbos met een ondergroei van blauwe bosbes en/of varens. De teek wordt ook vaak aangetroffen in dennenbossen met een dichte, hoogopgaande laag van grassen. In deze bostypen worden veel kleine knaagdieren aangetroffen, met name de bosmuis en de rosse woelmuis, maar ook een aantal soorten spitsmuizen. Deze dieren vormen de voornaamste voedselbron voor de larven van de schapenteek. Omdat teken zich niet ver kunnen verplaatsen, zijn ze afhankelijk van een hoge dichtheid van deze knaagdieren, zodat ze gemakkelijk in de buurt van hun voedsel kunnen komen.
Teken in de tuin
Uit onderzoek van De Natuurkalender blijkt dat ongeveer een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin. Het is nog onbekend wat de eigenschappen van deze tuinen is. De tuinen liggen vooral in bosrijke omgeving maar van midden in de (grote) stad worden ook tekenbeten gemeld.
Wat zijn de verschijnselen van deze parasiet bij mijn huisdier?
Teken hebben sterk ontwikkelde kaken waarmee ze een gat door de huid kunnen maken om zich met bloed te voeden. Op de aanhechtingsplek kunnen ze voor irritatie zorgen. Teken kunnen bloedarmoede veroorzaken als de besmetting ernstig is en het dier jong is. Het grootste gevaar in verband met teken is de ziektes die ze kunnen overbrengen, zoals ziekte van Lyme. In Nederland is gemiddeld één op de vier teken (25 procent) besmet met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ziektes als babesiose en ehrlichiose kunnen worden overgebracht op dieren die in het buitenland zijn, voor huisdieren die veel reizen is een regelmatige tekenbehandeling dus geen overbodige luxe.
Wanneer zijn teken actief?
Teken kunnen het hele jaar actief zijn mits de temperatuur hoog genoeg is. Normaal gesproken begint het aantal actieve teken in de loop van maart/april te stijgen. In de periode april tot en met september worden de hoogste aantallen nimfen waargenomen, met de hoogste aantallen meestal in het voorjaar. Het aantal larven loopt ook in april sterk op. Het hoogste aantal larven wordt in de periode juni tot en met september waargenomen. Tekenradar geeft aan waar en wanneer u de meeste teken kunt tegenkomen.
Hoe bescherm ik mijn dier?
Als u goed naar de tabel kijkt ziet u duidelijk dat de tekenperiode zich afspeelt tusen maart en oktober. Dat is een periode van 8 maanden. Om uw huisdier goed te behandelen, is het raadzaam om gedurende deze 8 maanden ervoor te zorgen dat u uw hond optimaal beschermd is tegen teken.
Dit doet u bijvoorbeeld met de Seresto Banden van Bayer. Deze geurloze banden werken veilig en zeer effectief tegen teken. 1 band werkt 8 maanden lang. De Seresto band werkt ook tegen vlooien. Als u dus in maart begint bent u de gehele vlo-teek periode beschermt tegen deze parasieten.
De werkzame stoffen in de Seresto band komen pas vrij bij aanraking van de huid. Deze stoffen verspreiden zich via de talglaag van de hond of kat. De kleine hoeveelheden werkzame stof verliezen geleidelijk hun werking en worden in kleine beetjes aangevuld door de seresto band.
Verder is het raadzaam om uw huisdier na een wandeling in een risicogebied, goed te controleren op teken. En eventueel teken weg te halen met een daarvoor bestemde tekentang.
Koop nu de Bayer Serestoband extra voordelig en blijf de gehele risico periode beschermd.
Wilt liever geen band bij uw dier om doen? Dan kunt u ook gebruik maken van de druppels van bijvoorbeeld Advantix of de tabletten van Frontpro bijvoorbeeld.